AdministratörsfunktionerRedigera post Lägg till taggar
Avbryt
Ta bort post Redigera blogginlägg Många av oss har erfarenheter om att må dåligt, leva i ett deprimerat tillstånd där allt ter sig mörkt och meningslöst. En spiral som för oss djupare ner i ett hopplöst tillstånd av apati och skuldkänslor. Vi känner oss otillräckliga och värdelösa i vår situation och våra relationer till nära och kära.
Världen snurrar förbi oss och alla i vår omgivning kan inte förstå hur vi mår…
Ingen förstår… ingen orkar… mörkret sluter sig obönhörligt allt tätare kring hjärtat… slöjorna blir till murar som den drabbade får allt svårare att slå sig igenom…
De av oss som varit eller är i ett tillstånd av ingenting… meningslöshet och apati, förstår, men vi andra förstår endast med referens med våra egna upplevelser… Alla av oss har vår egen erfarenhet och smärta som inte går att jämföra med andras mörker… därför är det så svårt för utomstående att förstå.
Ingen kan säga till en annan… ”Jag vet hur du mår, jag förstår… jag har varit där själv!” Vad som gör ont i själen hos var och en av oss är lika unikt som varje människa är unik i mångfalden av oss. Vår personliga resa går inte att jämföra med någon annans…
Jag är en sökare och har så varit sedan tonåren… sedan jag började ifrågasätta livet och dess mysterier med växande medvetande… se mig omkring sandlådans ramar… beskåda gräset som växte utanför… blicka mot horisonten med undran…
Min resa har varit brokig och medfört att jag har mått dåligt i större delen av mitt liv… jag kan inte påstå att allt är guld och gröna skogar idag men jag har funnit en väg ur mörkret… livet är en spännande resa som jag vet leder framåt där insamlandet av kunskaper och erfarenheter, samt utbyte med människor har en mening för själen.
Målet med resan är för mig oklar men det är för mig av mindre betydelse.
De svar man söker får man tids nog när man är mogen för dem.
Vill dock dela med mig av lite tankebanor för de av er därute som mår dåligt, kanske kan orden hjälpa någon.
Säg till dig själv… med inlevelse och bestämdhet!
”Jag vet hur det är att må dåligt, jag mår dåligt nu… men nu får det vara nog!”
”Jag är trött på att må så här.”
”Jag har levt i mörker och nedstämdhet (i mitt fall snart 40 år), så länge och tillåter inte mig själv att förstöra min framtid med att fortsätta med det.”
”Jag deklarerar krig mot depression och ångest!”
”Nu har jag bytt sida… jag slåss för ljuset! Mitt inre ljus.”
Föreställ dig hur du försöker tända en tändsticka i blåsigt väder. Det är turbulent omkring dig, blåsten släcker ständigt lågan på stickan. Det är bökigt och besvärligt men med lite lä mot vinden med din andra hand lyckas du hålla lågan vid liv… du är ett steg på vägen ur turbulensen kring dig, värmen från lågan bådar hopp.
Nu är det dock så med tändstickor att de brinner ut ganska fort, med risk att du bränner fingrarna…
Att bruka den svaga lågan på rätt sätt är nyckeln… har du väckt hoppets låga måste du underhålla den och agera, annars slocknar den och du får börja om på nytt.
Den lilla flamman på stickan kan du bruka till att göra upp en eld… en eldstad som värmer dig och ger utrymme för ljus i ditt hjärta… ditt inre ljus.
Likt du har närt din ångest och depression ska du nu underhålla din eld.
Desto mer du underhåller din eld desto starkare blir den och förmår att hålla undan mörkret och kylan.

Vi vet hur svårt det är att leva i ett tillstånd av depression och ångest… vi vet hur jobbigt det är. Många av oss tror till och med att det är omöjligt, att ta oss ur detta.
Varför är det så svårt att ta sig ur det negativa?
Det märkliga i det hela är man hamnar i ett moment 22.
Att stanna kvar i mörkret är svårt och jobbigt men ter sig som den lätta vägen att gå… men allt kommer bara bli värre… spiralen eskalerar nedåt..
Men att kämpa emot är även det svårt och jobbigt… som att gå i uppförsbacke utan lungor…
Hur man än gör så måste man kämpa… men det kan vara värt att välja ny väg i livet, lägga bort gamla tankebanor och skaffa sig nya.
Som brukas säga om livet… det är fantastiskt men likväl så kort och dödligt…
Ta vara på den tid som är… börja nu… finn ditt inre ljus!
Tack för din tid du käre vän som läser detta!

Visningar: 10

Kommentera

Du måste vara medlem i Vår Nya Värld för att lägga till kommentarer!

Gå med i Vår Nya Värld

© 2018   Created by Stefan Uhlén.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor